Pantang Larang Ekzema Yang Anda Patut Tahu

Ekzema adalah kondisi kulit yang menyebabkan kemerahan, gatal, dan kulit kering. Apakah pantang larang ekzema yang anda patut tahu?

Pantang larang ekzema adalah himpunan nasihat atau larangan tertentu yang ditujukan untuk mengurangkan risiko iritasi dan gejala ekzema. 

Walaupun pantang larang mungkin berbeza untuk setiap individu, terdapat beberapa panduan umum yang boleh membantu mengurangkan gejala ekzema dan memperbaiki keadaan kulit.

Teruskan pembacaan anda bagi ketahui lebih lanjut mengenai pemakanan yang wajib diambil dan dielakkan oleh ekzema.

 

Pantang Larang Makanan & Minuman Untuk Ekzema

 

pantang larang ekzema

Pantau dan pantang makanan yang menyebabkan badan anda trigger dengan ekzema. 

Jika anda tidak tahu badan akan trigger dengan makanan apa, anda boleh mencuba dengan kuantiti yang sedikit atau check alergi makanan di klinik atau hospital.

 • Produk tenusu
 • Telur
 • Produk soya
 • Gluten
 • Kekacang
 • Ikan
 • Makanan laut
 • Mengandungi Bahan Tiruan dan Bahan Pengawet
 • Makanan Mengandungi Lemak Trans dan Gula Tinggi
 • Makanan Mengandungi MSG

 

Makanan & Minuman Yang Baik Untuk Ekzema

 

 1. Mengandungi Omega-3

 

omega-3

Omega-3 merupakan anti-radang semulajadi yang boleh membantu mengurangkan keradangan di kulit. Makanan yang kaya dengan Omega-3 ialah salmon, tuna, biji-bijian seperti biji rami dan biji chia. 

 1. Makanan Mengandungi Vitamin A

Vitamin A penting untuk kesihatan kulit dan dapat membantu memperbaiki jaringan kulit. Makanan yang ada Vitamin A ialah wortel, labu, ubi manis dan bayam. 

 1. Makanan Tinggi Serat

Buah-buahan, sayuran dan biji-bijian dapat membantu menjaga sistem pencernaan yang sihat dan mengurangkan potensi reaksi kulit.

 1. Kayu Manis dan Madu

Campuran kayu manis dan madu sesuai diamalkan untuk merawat ekzema. Anda boleh sapu bahagian ekzema dengan campuran ini sekurang-kurangnya sekali seminggu. 

Namun, ia juga boleh menyebabkan kepedihan kulit ekzema.

 1. Minyak Zaitun

 

minyak zaitun

Minyak zaitun dapat merawat ekzema kerana sudah pernah digunakan untuk menangani ekzema termasuklah dalam kalangan kanak-kanak.

 

Apa Orang Ekzema Kena Buat?

pantang larang ekzema
 1. Amalkan Diet Anti-Radang

Ini adalah jenis diet yang terbaik dalam usaha untuk memastikan flare-up itu tidak terjadi.

Satu diet yang sesuai untuk penderita ekzema iaitu Mediterranean. 

Ini kerana diet jenis ini sangat menekankan kepada pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan selain daging ikan serta lemak sihat yang bagus untuk anda.

 1. Hindari Pencucian Dan Pengeringan Berlebihan

Mandi dengan air yang tidak terlalu panas dan hindari sabun yang mengandungi bahan kimia keras yang dapat mengeringkan kulit.

 1. Gunakan Produk Kulit Yang Sesuai

Pilih produk kulit yang bebas bahan dari bahan kimia seperti perfume, pewarna dan alkohol yang boleh menyebabkan iritasi pada kulit sensitif. 

 1. Hindari Pakaian Yang Mengandungi Bahan Sintetik

Pilih pakaian dari bahan yang lembut yang seperti linen dan kapas untuk mengurangkan geseran dan iritasi pada kulit.

 1. Jauhi Pencemaran dan Alergen

Hindari daripada pencemaran udara dan allergen seperti debungan, bulu haiwan, atau serbuk debu bunga yang boleh memperburukkan gejala ekzema. 

 1. Jangan Garu Hingga Luka

Ye, kami faham anda berasa gatal pada bahagian tersebut. Tapi, jangan garu hingga menyebabkan anda luka berdarah. 

Ini akan menyebabkan kulit anda lambat untuk pulih dan terdedah dengan bakteria. 

Selepas sapu pelembab dan ointment, anda balut kawasan ekzema dengan pembalut fabrik elastik (wet wrap) untuk elak menggaru.

 1. Gunakan Pelembab

Orang yang ada ekzema wajib menjadi pelembab yang sesuai dengan kulit sendiri walaupon ianya mahal dan take time untuk jumpa pelembab yang sesuai. 

Pelembab inilah yang membantu anda untuk menjaga kelembapan kulit dan mencegah kekeringan yang boleh memperburukkan kondisi ekzema. 

 1. Hindari Stress

Stress boleh mempengaruhi kondisi kulit termasuklah ekzema. Cuba kurangkan stress melalui bertenang dan teknik relaksasi seperti yoga atau meditasi. 

Penderita kondisi kulit ini peka dengan pantang larang ekzema terutamanya berkaitan minuman atau makanan bagi mengelakkan simptom jadi lebih teruk. 

Hal ini kerana, setiap individu mempunyai berbeza tahap toleransi. Jika ianya tidak dapat dikawal, sebaiknya anda berjumpa dengan doktor  atau pakar kulit bagi maklumat lanjut. 

Dari mana anda boleh mendapatkan Sacha Inchi dan bagaimana untuk mengamalkannya? Mudah sahaja, dapatkan Minyak Sacha Inchi keluaran Go Nature!

go nature sacha inchi oil

Minyak Sacha Inchi Go Nature ini mengandungi khasiat Omega- 3, 6, 9 dengan 17 kali ganda lebih tinggi berbanding minyak ikan.

Omega-3 merupakan sejenis asid lemak poli yang tak tepu dan amat diperlukan oleh tubuh. Namun, badan kita tidak mampu untuk menghasilkannya sendiri.

Oleh itu,  anda perlu mengambilnya dalam diet harian. 

Salah satu kebaikannya adalah dengan cara mengelakkan masalah kencing manis, mengurangkan risiko penyakit jantung dan mencegah kemurungan.

Sacha Inchi telah berjaya dinobatkan sebagai SUPERFOOD pada tahun 2016, dan mendapat pengiktirafan sebagai minyak dari sumber tumbuhan yang terbaik di dunia. 

Selain kaya dengan Omega-3, 6, 9, ia juga mempunyai kandungan vitamin A dan E, serta antioksidan yang sangat sesuai untuk membantu mengurangkan bacaan gula dalam darah.

Bukan itu sahaja, antara khasiat-khasiatnya yang lain pula adalah:

 • Mengawal bacaan kencing manis
 • Membantu kesihatan jantung dan peredaran darah yang lancar
 • Membantu mengurangkan sakit sendi saraf
 • Membantu memupuk minda yang fokus
 • Mengawal darah tinggi
 • Membantu mengawal kolesterol 
 • Membantu pernafasan yang lancar
 • Membantu badan semakin bertenaga

Tunggu apa lagi? 

Amalkan Minyak Sacha Inchi daripada Go Nature sebagai ikhtiar tambahan bagi membantu mengawal tekanan darah dan kandungan gula dalam darah.

Facebook
Twitter
LinkedIn
BMSEOWP
BMSEOWP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EN